Zo begin je een echtscheiding gesprek

Het gevoel is er al een tijd niet meer. Jij en je partner hebben jullie best gedaan om het huwelijk te kunnen redden, maar het lukt niet meer. Je bent er klaar mee en je wilt het huwelijk beĆ«indigen. Nu komt het lastige gesprek. Maar hoe begin je een echtscheiding gesprek? Hoe kan je jouw partner vertellen dat je wilt scheiden? En zonder ruzie? Of dat het pijnlijk wordt voor de partner? Dit zijn de meest voorkomende vragen die aan een scheidingsbemiddelaar wordt gesteld. Helaas is hier geen pasklaar antwoord voor. Wel hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om een echtscheidings gesprek op een vriendelijke en prettige manier te laten verlopen. 

Zorg er eerst voor dat je duidelijk kan vertellen waarom je wilt scheiden

Eerlijkheid is uitermate belangrijk. Zorg er eerst voor dat je weet waarom je wilt scheiden van je partner. Dit doe je door eerst eerlijk te zijn tegenover jezelf. Waarom wil je van die persoon scheiden? Het is belangrijk dat je absoluut zeker weet dat je wilt scheiden. Als je dit voor jezelf hebt opgeschreven is het belangrijk om goed na te denken wat je jouw partner wilt vertellen. Veel huwelijken hebben hoogte- en dieptepunten. Denk goed na waarom het huwelijk voor jou niet werkt. 

Kan het zijn dat het huwelijk niet werkt, omdat je partner bepaalde afspraken niet nakomt? Of een bepaald probleem of gedrag niet aanpast terwijl je hebt aangegeven dat je dit niet prettig vindt? Heeft dit een negatieve impact op jullie huwelijk? Of dreig je met een echtscheiding omdat je boos of gefrustreerd bent? Dit zijn goede vragen om eerst te stellen voordat je het gesprek aangaat. 

Heb je nog twijfels? Overleg dan eerst met een therapeut of adviseur

Het kan zijn dat je het nog niet zeker weet of je echt wilt gaan scheiden. Deel je twijfels nog niet met je partner. Dan is het goed om allereerst met een therapeut of scheidingsadviseur te praten. Zij kunnen je helpen met het onderzoeken naar je gevoelens over het huwelijk. Een therapeut of een adviseur kijkt eerst samen met jou waar deze gevoelens vandaan komen. Ook kijken ze samen met jou wat je nog kan doen om je huwelijk te redden of dat het echt klaar is. Een therapeut of adviseur zou je dan kunnen helpen met het voorbereiden van een echtscheiding gesprek.

Als je het zeker weet dat het huwelijk klaar is en je wilt deze verbreken is het tijd voor het gesprek. Nadat je voor jezelf bent nagegaan dat je dit echt wilt is het tijd om de woorden uit te spreken naar je partner. Als de woorden eenmaal zijn uitgesproken kan je de woorden niet meer ongedaan maken. Het is belangrijk dat je goed voorbereid op het gesprek. Als je dit niet goed aanpakt kan je partner zich gekwetst voelen of misschien zelfs boos worden. Dit kan de scheiding een pijnlijk en moeilijk proces maken. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk uitlegt waarom je van hem/haar wilt scheiden. Wees bij het gesprek zo eerlijk mogelijk. Als laatste punt is het belangrijk dat je keuze vaststaat. Het definitieve besluit van jou is belangrijk voor het accepteren, verwerken en openstellen van je partner voor het scheidingsproces.

Bron: Anja van Ree