Verwarm of verkoel je vloer gemakkelijk met deze tips

Zou het niet ideaal zijn om een heerlijke warme vloer in de winter te hebben of juist weer een koude vloer in de zomer? Waar je voorkeur ook naar uitgaat. Wij geven je wat handige tips die ervoor zorgen dat je altijd de juiste temperatuur in huis kan krijgen.

Duurzaam en de juiste temperatuur

Om de juiste temperatuur in huis te krijgen raden wij aan om ook eens te kijken naar je vloeren. Deze houden namelijk vaak veel warmte maar ook kou vast. Ga je een nieuwe woning kopen? Dan kan het interessant zijn om rekening te houden met vloerverwarming en voor deze optie te gaan. Veel systemen en opbouw vloerverwarming zijn duurzaam en regelen je klimaat in huis supersnel en gemakkelijk. Het is zelfs mogelijk om deze via een app te besturen en op afstand jouw temperatuur in huis te regelen. 

Lekker koel in ze zomer

Zo is het naast het warm maken van je vloer ook mogelijk te koelen met vloerverwarming. Dit is natuurlijk de perfect oplossing voor in de zomer. Hoe werkt dat dan? Bijna in alle situaties is het mogelijk te koelen met een vloerverwarmingsinstallatie. Dit hangt voornamelijk af van het opwekkingssysteem. Deze moet gekoeld water kunnen produceren wat door het vloerverwarmingssysteem dient te circuleren. Bijvoorbeeld een cv-ketel produceert uitsluitend warm water. Een aanvullende koelmachine zou hierin een oplossing kunnen bieden. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld zowel verwarmd als gekoeld water produceren. Een ander optie is om te gaan voor een stadsverwarmingsinstallatie deze kan namelijk ook beide temperaturen aanleveren.


Liever toch warm? 

Toch liever warme voeten in de winter of misschien wel in de zomer? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende opties mogelijk als het gaat om vloerverwarmingssystemen. Zo moet je ook rekening houden met de opbouwhoogte van een vloersysteem. De opbouw vloerverwarming is namelijk afhankelijk van de ondergrond van jouw vloer. Er is dus een verschil in dekvloeren die je moet aanbrengen. Bij normale woningen wordt veelal een zand-cement dekvloer gebruikt, maar bij appartementen is dit juist weer een calciumsulfaat gietvloer (ook wel anhydriet genoemd) en tot slot bij grotere oppervlakken als magazijnen, winkels en showrooms is dit vaak een betonvloer. Waarvoor je uiteindelijk ook kiest laat je vooraf goed informeren. Partijen zoals WTH kunnen je vrijblijvend een advies aanbieden en dit is zeker aan te raden. Ga niet zomaar zelf aan de slag want dan kan je tegen aardig wat problemen aanlopen.