IJsbad kopen? Dit zijn de gezonde voordelen

IJsbaden, ook bekend als koudwater therapie of cryotherapie, hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen in de gezondheids- en genezing gemeenschap. Hoewel veel mensen misschien protesteren tegen het idee om in een ijskoude badkuip vol water te stappen, is de waarheid dat ze talloze voordelen bieden voor het algehele welzijn. Van het verminderen van ontstekingen en hersteltijden na het sporten tot het verlichten van stress en angst – ijsbaden zijn het overwegen meer dan waard voor wie zijn wellness-routine een tandje wil bijzetten. In dit artikel behandelen we wat ijsbaden precies inhoudt en enkele wetenschappelijke redenen waarom het gunstig kan zijn voor je gezondheid om te kiezen voor ijsbad kopen.

Wat is een ijsbad en hoe werkt het

Een ijsbad is een techniek die gebruikt wordt om ontstekingen en zwellingen in het lichaam te verminderen. Dit is vooral nuttig na intensieve inspanning, letsel of een operatie. De praktijk houdt in dat het lichaam gedurende enige tijd wordt ondergedompeld in koud of ijskoud water – meestal tussen 5 en 15 graden Celsius. Door de reactie van het lichaam op de onderdompeling vernauwen de bloedvaten, waardoor de hartslag daalt, wat ontstekingen vermindert en helpt bij spierherstel en daarmee samenhangende pijn. Bij voortdurend gebruik kan het de algemene gezondheid helpen verbeteren en de sportprestaties verhogen voor sporters die op zoek zijn naar een voorsprong op de concurrentie. Het is belangrijk om op te letten tijdens een ijsbad sessie, want het kan ongemakkelijk zijn en zelfbeheersing vereisen om voldoende lang in het water te blijven. Maar voor de beste resultaten moet je de kou verdragen, want het kan zeker op vele manieren lonen!

Voordelen van het nemen van een ijsbad voor sporters

IJsbaden zijn een bekende tactiek die door sporters, met name in professionele sporten, wordt gebruikt om het herstel te bevorderen en uitgestelde spierpijn te verminderen. De thermische schok van het onderdompelen van je lichaam in zeer koud water dwingt belangrijke systemen zoals de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de ademhaling zich snel aan te passen. De natuurlijke reactie bij onderdompeling in koud water is vernauwing van de bloedvaten – dit verhoogt het celmetabolisme en verhoogt de cellulaire efficiëntie. Het nemen van een ijsbad kan ontstekingsremmende reacties geven, de pijn als gevolg van zware inspanning verminderen, en zelfs het antioxidanten niveau in het lichaam verhogen. Uiteindelijk helpt het actieve personen de vermoeidheid te verminderen om zich voor te bereiden op verdere training of wedstrijd.

Wat voor apparatuur heb je nodig voor een ijsbad

Een ijsbad nemen is een prima manier om je lichaam te helpen herstellen na intensieve inspanning of een training. Daarvoor heb je de basisuitrusting van Tactiv Recovery nodig – zoals een geïsoleerde kuip of bak die genoeg koud water kan bevatten om je lichaam in onder te dompelen. Je hebt ook een paar zakken ijs nodig, bij voorkeur vóór gebruik opgeborgen in een luchtdichte zak of bak, om het water koud te houden en te voorkomen dat het te stroperig wordt door smelten. Tenslotte heb je iets nodig om de temperatuur van het water mee te meten, zoals een thermometer of een thermistor, om de vriestemperatuur die nodig is voor een succesvol ijsbad te handhaven. Met dit alles in de hand ben je nu klaar voor je volgende kille herstel sessie!