Foliumzuur bij zwangerschap

Foliumzuur bij zwangerschap

Dat het zwanger worden, zwanger zijn en de gezondheid van je ongeboren kind een hele complexe gebeurtenis kan zijn, weten heel van vrouwen en hun partners. Door de medische wetenschap weten we ondertussen welke stoffen bij bepaalde processen kunnen helpen en zo zijn we door de tijd erachter gekomen dat folaat of foliumzuur bij zwangerschap heel veel ondersteuning biedt. En of je dan zwanger wilt raken of dat je het tijdens je zwangerschap wilt gebruiken… folaat, de natuurlijk versie van foliumzuur (wat ook weer de andere benaming voor vitamine B11 is), is dan een belangrijk stof.

Vitamine B11 is erg belangrijk

“Folaat – waarvan foliumzuur de synthetische versie is – komt in de Nederlandse voeding maar heel weinig voor”, vertelt de voedingsdeskundige van de biologische supermarkt in de binnenstad van Zutphen. “We weten allemaal dat spinazie erg veel vitamine B11 in zich heeft, maar om elke dag die groene bladgroente te eten… dat is echt en alleen voor de liefhebbers. Het geeft helemaal niet om je eetpatroon dan te helpen met supplementen. Daarover weten we genoeg en zo helpt foliumzuur je eventuele lusteloosheid verhelpen en kan het het ongeboren kind ondersteunen met de celdeling die goed is voor haar of zijn groei. Vitamine B11 is dus én voor de moeder én voor het kind een goede stof om daar genoeg van te hebben!”, aldus de deskundige.

Magnesium als supplement

Ook een tekort aan magnesium veroorzaakt een gevoel van moeheid en lusteloosheid. Ook hier kan spinazie een grote rol in de voeding spelen – eigenlijk kan elke donkergroene bladgroente dat doen – maar het is ook niet erg om via voedingssupplementen aan een gezonde dosis magnesium te komen. Magnesium zit ook in brood en graanproducten, melk, vlees, noten en peulvruchten. Het helpt je bij ontwikkelen van spieren en bij geestelijke inspanning… alles dat dus ook bij een zwangerschap aan de orde is. Bij de moeder en het kind.