Zo kom je van je angsten en fobieën af door middel van hypnose

Iedereen heeft wel een of meerdere dingen waar ze bang voor zijn. Meestal is dit geen probleem omdat het ons kan beschermen voor bedreigende situaties. Echter kunnen angsten wel een probleem worden wanneer ze uitgroeien tot extreme fobieën. Wanneer dit eenmaal zo is, is het vaak moeilijk om hier vanaf te komen. Hiervoor biedt hypnotherapie een oplossing. Hypnose kan je namelijk helpen om over je angsten en fobieën heen te komen. In deze blog leggen we hier meer over uit. 

Wat zijn angsten en fobieën?

Angsten ontstaan uit de natuurlijk angstreactie die we hebben wanneer we denken in gevaar te zijn. Angst stimuleert ons om onmiddellijk, instinctief en direct actie te ondernemen om onszelf uit een (levensbedreigende) situatie te halen. Dit is een reële en gezonde angst. Echter zijn er ook irreële en ongezonde angsten. Dit zijn angsten die geen reactie op daadwerkelijk gevaar zijn, maar wel ons normaal functioneren in de weg staan. Vaak weet je zelf niet waar deze angst vandaan komt, en uit deze zich op verschillende manieren. Daarnaast zijn er ook fobieën. Een fobie richt zich op een specifiek ding waar je (extreme) angst reacties op krijgt. Denk hierbij aan hoogtes, honden of spinnen. 

Verschillende angsten en fobieën 

Er zijn heel veel verschillende soorten angsten en fobieën, en deze zullen per persoon verschillen. In principe is het mogelijk om voor nagenoeg alles in je omgeving een ongezonde angst op te wekken. Hoe erg een angst zich manifesteert in je leven en er invloed op heeft, zal ook verschillen per persoon. Een paar veel voorkomende angsten en fobieën zijn bijvoorbeeld faalangst, vliegangst, emetofobie (angst voor overgeven) en hoogtevrees. 

Hoe hypnotherapie je angst of fobie kan verhelpen

Om je angst of fobie te overwinnen, is het ten eerste belangrijk om te achterhalen hoe je deze hebt ontwikkeld. Je bent er immers niet mee geboren, maar het is een patroon dat je jezelf onbewust hebt aangeleerd. Je angst of fobie overwinnen met hypnose begint bij het achterhalen van dit onderliggende gevoel. Door onder hypnose terug te gaan naar de periode voordat je je angst of fobie had, is het mogelijk na te gaan wat het onderliggende gevoel is wat deze heeft veroorzaakt. Daarna kan het helingsproces beginnen. Vanuit het onderliggende gevoel kan namelijk een negatieve gedachte ontstaan. Deze gedachte versterkt het gevoel wat op zijn beurt weer de gedachte versterkt. Door middel van hypnose kan dit patroon doorbroken worden.